050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

vaktaal
In de rubriek VAKTAAL bespreekt onze autovakman Jan Peter Huizinga alle mogelijke onderwerpen die te maken hebben met uw heilige koe. Daarnaast geeft hij allerlei tips om zo lang mogelijk van uw vervoermiddel te kunnen blijven genieten. Bovendien is het een handig naslagwerk om te raadplegen, mocht u het vakjargon op uw garagefactuur niet kunnen ontcijferen. Want voor veel mensen is dat vaak compleet visserslatijn. Met onderstaande lijst komt u er achter wat er precies mee bedoeld wordt. Uiteraard zijn wij ons er terdege van bewust dat de lijst nog niet volledig is.
Tip daarom onze redactie!

Airbag

Beoordeel dit item
(6 stemmen)

De airbag, oftewel luchtzak, is een passieve veiligheidsvoorziening in de auto. Een vertragingssensor die voorin de auto gemonteerd zit, meet de vertraging bij een aanrijding die daarop de airbag activeert om de inzittenden te beschermen. De vertragingssensor werkt bij de meeste auto’s vanaf 30 km/h.

Er zijn tegenwoordig meerdere aibags aanwezig in de auto, in het stuur, in het dashboard tbv de passagier, in de A-stijl, gordijnairbags, knie-airbags, etc. Wanneer de airbag geactiveerd wordt, wordt er een signaal vanaf de vertragingssensor doorgegeven aan de computer van de airbag. Hierdoor wordt de airbag binnen 30 milliseconden opgeblazen. Nadat de airbag opgeblazen is, loopt deze gelijk weer leeg om te voorkomen dat inzittenden klem komen te zitten.

Tegenwoordig is het airbagsysteem alleen maar verbeterd.  Er zijn bijvoorbeeld stoelherkenningssensoren geplaatst zodat het airbagsysteem ‘weet’ wanneer zitplaatsen in gebruik zijn. Dit om niet meer airbags te activeren dan nodig is. Dit is financieel aantrekkelijk maar ook voor de inzittenden. Een activerende airbag kan namelijk een enorme knal veroorzaken wat later zelfs tot (tijdelijke) gehoorbeschadiging kan leiden.

Wanneer er een storing in de airbag zit, wordt dit kenbaar gemaakt door een lampje op het dashboard, Het is dan sterk aan te raden om dit door uw garage te laten controleren. Een airbag is echter een aanvulling op de autogordel. Wanneer de autogordel niet gedragen wordt en de airbag zal geactiveerd worden, loopt men zelfs de kans dat de gevolgen nog groter zijn dan zonder airbag.

Let altijd op wanneer u een kinderzitje plaatst op de passagiersstoel, want alleen wanneer de airbag uitgeschakeld kan worden, is dit verantwoord.

Gelezen: 10095 keer
Meer in deze categorie: « Dynamo Oliedruk »