050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

vaktaal
In de rubriek VAKTAAL bespreekt onze autovakman Jan Peter Huizinga alle mogelijke onderwerpen die te maken hebben met uw heilige koe. Daarnaast geeft hij allerlei tips om zo lang mogelijk van uw vervoermiddel te kunnen blijven genieten. Bovendien is het een handig naslagwerk om te raadplegen, mocht u het vakjargon op uw garagefactuur niet kunnen ontcijferen. Want voor veel mensen is dat vaak compleet visserslatijn. Met onderstaande lijst komt u er achter wat er precies mee bedoeld wordt. Uiteraard zijn wij ons er terdege van bewust dat de lijst nog niet volledig is.
Tip daarom onze redactie!

Turbo

Beoordeel dit item
(7 stemmen)

Een turbo is een onderdeel dat ervoor zorgt dat er meer (gecomprimeerde) lucht in de verbrandingsruimte van de motor komt. Dit betekent dat er lucht in de motor geduwd wordt en niet aangezogen zoals bij een motor zonder turbo. Deze turbodruk zorgt voor een verbetering van de cilindervulling (drukvulling). Hierdoor kan er meer brandstof ingespoten worden en krijgt de motor dus meer vermogen.

Turbo engine schema VAKTAALEen turbo wordt aangedreven door de uitlaatgassen met behulp van een schoepenwiel. Dit schoepenwiel is verbonden aan een as. Aan het uiteinde van deze as zit ook weer een schoepenwiel gemonteerd die de lucht in het inlaatsysteem ‘aanduwt’. In dit geval spreekt men dus van drukvulling.

De turbo moet niet te veel druk leveren omdat dan schade kan ontstaan in de motor, daarom is er een waste-gate (overdrukklep) geplaatst om de overtollige druk af te voeren als dit nodig is. Tegenwoordig passen ze verschillende technieken toe (zoals bijvoorbeeld verstelbare schoepenwielen) om de turbo zoveel mogelijk te laten werken op alle toerentallen.

Aangezien de schoepenwielen veel toeren maken (tot wel 200.000 t/min is ongeveer 1350 km/h! ) is het van erg groot belang dat de smering van de as van groot belang is. Dit wordt o.a. verzorgd door de motorolie. Zorg ervoor dat de motorolie dus regelmatig ververst wordt en dat het olieniveau altijd goed is. Ook de kwaliteit van de olie is van groot belang, uw garage kan u hierbij goed advies geven.

Om de levensduur van een turbo te verlengen is het aan te raden om de auto ongeveer 20 sec stationair te laten draaien, voor u de auto uitzet.

 

Gelezen: 9214 keer