050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

vaktaal
In de rubriek VAKTAAL bespreekt onze autovakman Jan Peter Huizinga alle mogelijke onderwerpen die te maken hebben met uw heilige koe. Daarnaast geeft hij allerlei tips om zo lang mogelijk van uw vervoermiddel te kunnen blijven genieten. Bovendien is het een handig naslagwerk om te raadplegen, mocht u het vakjargon op uw garagefactuur niet kunnen ontcijferen. Want voor veel mensen is dat vaak compleet visserslatijn. Met onderstaande lijst komt u er achter wat er precies mee bedoeld wordt. Uiteraard zijn wij ons er terdege van bewust dat de lijst nog niet volledig is.
Tip daarom onze redactie!

Wiellagers vervangen

Beoordeel dit item
(8 stemmen)

"Een wiellager", zo vertelt Jan-Peter, "is een lager die ervoor zorgt dat het wiel kan draaien. Vroeger moest (bijvoorbeeld bij een koets) het lager constant gesmeerd worden om warmdraaien te voorkomen. Wanneer een lager te warm loopt, zal dit uiteindelijk vastlopen (vastloper) wat kan uitlopen op een ongeluk. Een lager is meestal in een kegel- of kogelvorm en wordt gesmeerd door lagervet.

Als een lager bij normale belasting en zoemend geluid geeft, is het lager aan vervanging toe. Als men lang doorrijdt met een defect wiellager, kan dit een vastloper veroorzaken zoals eerder omschreven.

Een defect wiellager is tevens voor de APK-keuring niet toegestaan. Wiellagers worden tegenwoordig complexer en gecompliceerder gefabriceerd. Een wiellager kan tegenwoordig een complete wielnaaf zijn met ook nog een ABS-sensor. Dit maakt het geheel vaak een stuk kostbaarder om te laten vervangen wanneer dit nodig is.

Wanneer men in bochten een (hard) tikkend geluid hoort, kan dit een wiellager zijn, maar ook wel een homokineet (een onderdeel van de aandrijfas) mits de auto voorwielaandrijving heeft. In sommige gevallen is het lastig om een goeie diagnose hieraan te stellen.
Wanneer u dus een zoemend of tikkend geluid hoort, is het sterk aan te raden om dit bij uw garage te laten controleren.

Een defect wiellager hoeft niet altijd merkbaar te zijn voor de bestuurder. Soms wordt een defect wiellager geconstateerd bij een onderhoudsbeurt of een APK-keuring".

Neem daarom gerust eens contact op met Autobedrijf Huizinga in Hoogkerk. Vraag naar Jan-Peter, hij staat u graag te woord om u verder op weg te helpen!

Gelezen: 9848 keer
Meer in deze categorie: Accu »