050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

vaktaal
In de rubriek VAKTAAL bespreekt onze autovakman Jan Peter Huizinga alle mogelijke onderwerpen die te maken hebben met uw heilige koe. Daarnaast geeft hij allerlei tips om zo lang mogelijk van uw vervoermiddel te kunnen blijven genieten. Bovendien is het een handig naslagwerk om te raadplegen, mocht u het vakjargon op uw garagefactuur niet kunnen ontcijferen. Want voor veel mensen is dat vaak compleet visserslatijn. Met onderstaande lijst komt u er achter wat er precies mee bedoeld wordt. Uiteraard zijn wij ons er terdege van bewust dat de lijst nog niet volledig is.
Tip daarom onze redactie!

Uitlaat

Beoordeel dit item
(9 stemmen)

Uitlaat1 Vaktaal

Het uitlaatsysteem is een buizenstelsel van ijzer of roestvrij staal. De uitlaatgassen die ontstaan in de motor, moeten afgevoerd worden. Dit gebeurt door het uitlaatsysteem. Het uitlaatsysteem begint met een uitlaatspruitstuk (meestal van gietijzer) dat tegen de motor gemonteerd zit.

Daarna komt het uitlaatsysteem dat de gassen moet afvoeren tot achter de auto. Mocht er onderweg een lekkage zijn in het uitlaatsysteem, dan kan dit nare gevolgen hebben voor de inzittenden van de auto. De gassen kunnen dan gemakkelijk binnenkomen, waardoor de inzittenden onwel kunnen worden. Een lekke uitlaat zal daarom met de APK-keuring altijd afgekeurd worden.

Uitlaat2 VaktaalAls men veel korte stukje rijdt met de auto, dan is de kans groot dat de uitlaat eerder zal doorroesten. Dit komt doordat de motor niet goed warm wordt waardoor weer condens ontstaat in de uitlaat. Deze zal dan gaan roesten wat weer uitlaatlekkage tot gevolg heeft. Als men alleen maar lange stukken rijdt, wordt de uitlaat over de gehele lengte heet waardoor de ontstane condens weer verdampt. Roest heeft nu bijna geen kans. Om te voorkomen dat bovenstaande scenario’s u vroeg of laat de das omdoen, is een regelmatig bezoek aan uw garage het beste advies.

 

Gelezen: 8999 keer