050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

  • OSW

    OSW

    Voor een zorgeloze verkoop!

vaktaal
In de rubriek VAKTAAL bespreekt onze autovakman Jan Peter Huizinga alle mogelijke onderwerpen die te maken hebben met uw heilige koe. Daarnaast geeft hij allerlei tips om zo lang mogelijk van uw vervoermiddel te kunnen blijven genieten. Bovendien is het een handig naslagwerk om te raadplegen, mocht u het vakjargon op uw garagefactuur niet kunnen ontcijferen. Want voor veel mensen is dat vaak compleet visserslatijn. Met onderstaande lijst komt u er achter wat er precies mee bedoeld wordt. Uiteraard zijn wij ons er terdege van bewust dat de lijst nog niet volledig is.
Tip daarom onze redactie!

Koelsysteem

Beoordeel dit item
(10 stemmen)

De motor wordt warm en als deze niet gekoeld wordt, zal de motor te warm worden en stuk gaan. Hierdoor is een koelsysteem noodzakelijk.

Er zijn hier 2 soorten van: een luchtgekoelde motor en een watergekoelde motor. Een watergekoeld systeem komt het meeste voor, dit omdat het beter controleerbaar is. Een watergekoeld systeem heb je ook weer in 2 soorten: een open systeem en een gesloten systeem. Een open systeem zie je tegenwoordig bijna niet meer. Dit houdt namelijk in dat de overdruk in het systeem de overtollige koelvloeistof via een slangetje laat lopen op de grond. Bij een gesloten systeem is dat niet zo, er kan een extra reservoir geplaatst zijn waar het in opgevangen wordt en het wordt in het overdruktankje (expansievat) opgeslagen.

De koelvloeistof wordt in het motorblok gecirculeerd door de waterpomp. Waarna de koelvloeistof ook door de slangen gaat richting de radiateur en de kachelradiateur. De kachelradiateur is ervoor bedoeld dat het interieur van de auto verwarmd kan worden. De radiateur zit vlak achter de voorbumper gemonteerd. Als de temperatuur van de koelvloeistof boven een bepaalde temperatuur komt (meestal rond de 90 graden), zorgt de thermostaat ervoor dat de koelvloeistof door de radiateur gecirculeerd wordt. Hierdoor zal de temperatuur afnemen. Mocht dit niet voldoende blijken te zijn, zal de koelvin ook nog eens ingeschakeld worden om de te warme koelvloeistof in de radiateur geforceerd te gaan koelen. Het doel van de thermostaat is om de temperatuur van de motor zo constant mogelijk te houden en om de motor eerder op bedrijfstemperatuur te laten komen. Dit zorgt dan op z’n beurt dat de motor minder slijtage heeft en een schonere verbranding heeft voor het milieu.

Om de motor in goede conditie te houden is het dus erg belangrijk dat het koelsysteem goed werkt. Zorg er dus voor dat het koelvloeistofniveau goed op peil is en laat bij twijfels het koelsysteem controleren door uw garage.

Ook belangrijk is het om bij vorst zeker te weten dat het koelsysteem goed beveiligd is tegen de vorst. Koelvloeistof heeft namelijk de eigenschappen dat de vloeistof niet bevriest, dat het niet gaat schuimen en dat het een smerende werking heeft voor bijvoorbeeld de waterpomp. Uw garage kan met hun middelen vrij eenvoudig controleren of de koelvloeistof bestendig is tegen de vorst. Maar laten we hopen dat de vorst de komende tijd wegblijft.

Ik wens u veilige kilometers toe.

Gelezen: 10655 keer
Meer in deze categorie: « Carterventilatie Dynamo »