050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

vaktaal
In de rubriek VAKTAAL bespreekt onze autovakman Jan Peter Huizinga alle mogelijke onderwerpen die te maken hebben met uw heilige koe. Daarnaast geeft hij allerlei tips om zo lang mogelijk van uw vervoermiddel te kunnen blijven genieten. Bovendien is het een handig naslagwerk om te raadplegen, mocht u het vakjargon op uw garagefactuur niet kunnen ontcijferen. Want voor veel mensen is dat vaak compleet visserslatijn. Met onderstaande lijst komt u er achter wat er precies mee bedoeld wordt. Uiteraard zijn wij ons er terdege van bewust dat de lijst nog niet volledig is.
Tip daarom onze redactie!

Distributie-riem

Beoordeel dit item
(7 stemmen)

De distributie zorgt voor de overbrenging van de krukas naar de nokkenas. Aan de krukas zitten de zuigers verbonden via de drijfstangen en aan de nokkenas zitten de in- en uitlaatkleppen verbonden.

Distributieriem Vaktaal GroningenDe distributie kan op meerdere manieren aangedreven worden. Via tandwielen, een distributieketting (zie afbeelding) of een distributieriem. De distributieriem heeft een vervangingsinterval, meestal is dit tussen de 60.000 km en 150.000 km, afhankelijk van het type auto, of na een aantal voorgeschreven jaren. Mocht dit overschreden worden en de distributieriem zal breken of tanden verliezen, dan kan deze ernstige schade aanbrengen aan de motor. De kleppen kunnen makkelijk de zuigers raken waardoor de motor (gedeeltelijk) gereviseerd zal moeten worden.
 
Bij de ene auto is een distributieriem relatief gemakkelijk en snel te vervangen, en bij een andere auto is dit een tijdrovende klus waardoor de kosten soms aardig hoog zijn. Wanneer de distributieriem vervangen wordt, worden vaak ook de eventueel aanwezige span- en looprollen vervangen. Ook wanneer de waterpomp aangedreven wordt door de ditsributieriem, is het aan te raden om deze ook te vervangen. Wanneer een nieuwe distributieriem gemonteerd wordt, zal de riemspanning nooit hetzelfde zijn als met de oude riem. Hierdoor worden de lagers anders belast in de rollen en waterpomp. Als dit niet vervangen wordt is de kans aanwezig dat enige tijd na het vervangen van de distributieriem er alsnog problemen komen, waardoor de motor alsnog ernstige schade kan oplopen.

Vraag daarom bij aankoop wanneer de distributieriem (indien van toepassing) weer aan vervanging toe is.

Gelezen: 10166 keer
Meer in deze categorie: « Vakantiecheck! Motorolie »