050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

vaktaal
In de rubriek VAKTAAL bespreekt onze autovakman Jan Peter Huizinga alle mogelijke onderwerpen die te maken hebben met uw heilige koe. Daarnaast geeft hij allerlei tips om zo lang mogelijk van uw vervoermiddel te kunnen blijven genieten. Bovendien is het een handig naslagwerk om te raadplegen, mocht u het vakjargon op uw garagefactuur niet kunnen ontcijferen. Want voor veel mensen is dat vaak compleet visserslatijn. Met onderstaande lijst komt u er achter wat er precies mee bedoeld wordt. Uiteraard zijn wij ons er terdege van bewust dat de lijst nog niet volledig is.
Tip daarom onze redactie!

Accu

Beoordeel dit item
(5 stemmen)

De accu verzorgt de stroom tijdens het starten van de auto. Zodra de motor loopt, draait ook de dynamo mee. Op dat moment levert de dynamo aan alle stroomverbruikers de energie die nodig is. Wanneer er niet zoveel stroomverbruikers ingeschakeld zijn, zal de overcapaciteit van de dynamo zijn stroom leveren aan de accu. Hierdoor wordt de accu weer geladen.

In de winter zijn automobilisten vaak geneigd om gelijk na het starten van de motor, alles aan te zetten zoals de verwarming, de achterruitverwarming, de verlichting, radio, etc. Helemaal wanneer men korte stukjes rijdt, loopt men de kans dat de dynamo alle stroom moet leveren aan de ingeschakelde stroomverbruikers waardoor de accu niet meer (voldoende) opgeladen kan worden.

Het advies is dus om de auto zodanig te gebruiken (langere ritten maken) dat de motor goed warm wordt en (mede) daardoor de accu weer goed opgeladen kan worden.

De accu is een grote kunststof bak waarin loden platen zitten met accuzuur. Dit geeft een chemische reactie waardoor de spanning tot stand komt. In een dergelijke cel waar dit gebeurt, ontstaat een spanning van een dikke 2 volt. Een accu heeft 6 cellen waardoor de accu 12 volt kan leveren wat voor de auto noodzakelijk is. De sterkte van de accu wordt uitgedrukt in Ah (Ampère hour). Als een accu een capaciteit heeft van 40 Ah, zal de accu gedurende 20 uur een spanning van 2 Ah kunnen leveren. Eén remlicht van 21W gebruikt net geen 2 Ah. Een gemiddelde alarmlichtinstallatie (ook wel pechlampen genoemd) gebruikt 7,8 Ah. Dit zijn dus redelijk grote gebruikers.

Als een accu 20% van zijn capaciteit niet meer heeft, kan dit al voor problemen zorgen in de winter. Het is dus raadzaam om uw accu te laten testen bij uw garage om accuproblemen te voorkomen.

Gelezen: 8316 keer
Meer in deze categorie: « Wiellagers vervangen APK »