050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

vaktaal
In de rubriek VAKTAAL bespreekt onze autovakman Jan Peter Huizinga alle mogelijke onderwerpen die te maken hebben met uw heilige koe. Daarnaast geeft hij allerlei tips om zo lang mogelijk van uw vervoermiddel te kunnen blijven genieten. Bovendien is het een handig naslagwerk om te raadplegen, mocht u het vakjargon op uw garagefactuur niet kunnen ontcijferen. Want voor veel mensen is dat vaak compleet visserslatijn. Met onderstaande lijst komt u er achter wat er precies mee bedoeld wordt. Uiteraard zijn wij ons er terdege van bewust dat de lijst nog niet volledig is.
Tip daarom onze redactie!

Vliegwiel

Beoordeel dit item
(12 stemmen)
Vliegwiel, koppelingsplaat, drukgroep, druklager Vliegwiel, koppelingsplaat, drukgroep, druklager

2 massa vliegwiel 1 vaktaalEen vliegwiel is een grote zware stalen schijf die de oneenparigheid van de motor opvangt. Door de massa (gewicht) van het vliegwiel moet de krukas eerst ‘op gang’ gebracht worden. Des te zwaarder het vliegwiel, des te trager de motor op toeren komt, ook loopt de motor hierdoor soepeler. Het vliegwiel zit gemonteerd aan de krukas, het vliegwiel draait dus net zoveel toeren als de motor. De koppelingsplaat zit gemonteerd tussen het vliegwiel en de drukgroep (de drukgroep zit vastgemonteerd aan het vliegwiel).

In het verleden was er alleen maar een massieve stalen schijf die als vliegwiel fungeerde. Tegenwoordig zijn veel auto’s voorzien van een 2-massavliegwiel. Door deze constructie wordt het comfort verhoogd wat betreft de trillingen van de motor (de trillingen van de aandrijflijn van de motor worden hierdoor gedempt). Het geheel bestaat uit 2 lagen staal die aan elkaar verbonden zijn door in glijschalen rondlopende (boog) veren. Hierdoor wordt de oneenparigheid van de motor opgevangen waardoor je een rustig draaiende motor krijgt.

2 massa vliegwiel doorsnee vaktaalHelaas komt het geregeld voor dat een dergelijk tweedelig vliegwiel defect raakt. Het extra comfort en de trillingsvrije overbrenging zijn dan niet meer aanwezig, wat de bestuurder meestal zal voelen. Afhankelijk van het type auto en soort defect wat in het vliegwiel kan zitten, kan de oneenparigheid juist erger worden.

Het enige wat er dan te doen staat is het vliegwiel gaan vervangen. De versnellingsbak en de koppeling zullen dan gedemonteerd moeten worden wat meestal een kostbare geschiedenis is. Meestal wordt de koppelingsplaat, de drukgroep en het (hydraulische) druklager ook vervangen.

Gelezen: 11295 keer
Meer in deze categorie: « Turbo Carterventilatie »