050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Audi Mission:Zero – op weg naar een CO2-neutrale productie

Beoordeel dit item
(1 Stem)

*Doelstelling: alle productielocaties van Audi in 2025 CO2-neutraal
*Fabrieken in België en Hongarije produceren nu al CO2-neutraal
*Grootste zonnedak in Europa ligt op Audi-fabriek in Hongarije
*Vervoer van auto’s zo milieuvriendelijk mogelijk met treinen op biogas

Audi zet zich maximaal in om een serieuze bijdrage te leveren aan de realisatie van het klimaatakkoord van Parijs. De onderneming wil in 2050 volledig CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat alle energie die gebruikt wordt bij het ontwikkelen, bouwen en transporteren van auto’s dan uit hernieuwbare groene bronnen afkomstig is. Over vijf jaar zullen alle productielocaties al zover zijn. Dat Audi haast maakt, blijkt uit de stappen die al gezet zijn: in Brussel (België) en Győr (Hongarije) zijn Audi’s fabrieken al helemaal klaar voor die schone toekomst.

Wie de totale milieu-impact van een auto wil meten, moet niet alleen kijken naar de uitstoot ervan tijdens het gebruik, maar ook naar de emissies die vrijkomen bij de productie en het transport van de auto’s. Bij auto’s met een verbrandingsmotor wordt de meeste uitstoot gerealiseerd tijdens het gebruik ervan. Bij elektrisch aangedreven auto’s is het vooral zaak om emissies tijdens de productie en in de toeleveranciersketen te minimaliseren. De volledig elektrische Audi e-tron wordt in Brussel gebouwd, waar sinds 2018 al ‘schoon’ geproduceerd wordt. 107.000 vierkante meter aan zonnepanelen, warmte uit biogas en compensatie voor onvermijdbare emissies leveren onder de streep een uitstoot van 0 gram CO2 per geproduceerde Audi e-tron op.

In Hongarije ligt Europa’s grootste zonnedak op de fabriek van Audi. Györ levert 9,5 Gigawattuur per jaar aan zonnestroom dankzij het equivalent van 22 voetbalvelden aan zonnepanelen. Daarnaast wordt er al sinds 2012 gebruik gemaakt van aardwarmte, waarbij 70% van alle verwarming die nodig is voor deze locatie afkomstig is uit de grond. De rest wordt via biogas gerealiseerd. “We werken onafgebroken aan het verbeteren van de ecologische voetafdruk van onze locaties, om in 2025 geheel CO2-neutraal te kunnen zijn,” zegt Rüdiger Recknagel, Chief Environmental Officer voor de Audi Groep. “We zijn druk aan de slag in de overige productielocaties in Duitsland (Ingolstadt en Neckarsulm) en Mexico (San José Chiapa). Daar hebben we tussen de 70 en 75 procent CO2-reductie gerealiseerd.”

Gelezen: 1055 keer