050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Toyota Nederland daagt Eco-Runner Team Delft uit voor nieuw wereldrecord lange afstand rijden op waterstof op openbare weg

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Toyota Nederland ondersteunt het Eco-Runner Team Delft om een nieuw record te behalen. Het team wil een afstand van 2.056 kilometer gaan rijden op de openbare weg, zonder te tanken.

In 2021 behaalde Toyota een wereldrecord voor de langste afstand op een volle tank waterstof op de openbare weg. Toen reden twee hypermilers 1.360 km in de Verenigde Staten in een Toyota Mirai op een volle tank. Dit is ruim twee keer de officiële WLTP-actieradius van de Mirai.

Tien keer de Elfstedentocht
Vorig jaar haalde het Eco-Runner Team Delft een recordafstand van 2.488,5 kilometer op circuit Immendingen in Duitsland. Het doel was toen om 2.056 kilometer te rijden, maar daar ging de Eco XIII, de auto van vorig jaar, ruimschoot overheen. Dit jaar gaat het nieuwe team opnieuw proberen om 2.056 kilometer te rijden, maar dit keer op de openbare weg. Ze volgen de route van de Elfstedentocht in Friesland en met 2.056 kilometer is dit ruwweg tien keer de volledige Elfstedentocht. De recordpoging vindt plaats in juni. De Eco-Runner moet hiervoor voldoen aan alle regels die gelden om deel te nemen aan het verkeer. Dat resulteerde in een compleet nieuw ontwikkeld voertuig.

Waterstof voor lange afstanden
Toyota kiest voor een ‘multi-path strategie’ waarbij alle technieken naast elkaar worden doorontwikkeld met één gezamenlijk doel: het zo snel mogelijk reduceren van de CO2-uitstoot. Naast hybride en plug-in hybride auto’s, levert Toyota zowel batterij-elektrische en waterstof-elektrische modellen. Met de tweede generatie waterstof-elektrische Mirai biedt Toyota een alternatief voor lange afstanden, met een WLTP-actieradius van 650 kilometer en een waterstof-tankbeurt van enkele minuten.

De waterstof-elektrische techniek blijkt ook interessant voor de transportsector, met name door het lagere gewicht en het snellere tanken, vergeleken met batterij-elektrische oplossingen. De brandstofcel van de Toyota Mirai wordt inmiddels in verschillende producten toegepast, zoals in de waterstof-elektrische trucks in samenwerking met de VDL Groep. Toyota werkt in Engeland ook aan een waterstof-elektrisch prototype van de Hilux.

Toyota Mirai ter ondersteuning van wereldrecordpoging
Net als vorig jaar zet Toyota de Mirai in om het team te ondersteunen. Dit jaar zal de auto gebruikt worden voor de verkenning van de route en ook tijdens de recordpoging bij de Eco-Runner IV in de buurt rijden ter ondersteuning.

Onderzoeken, verfijnen en verbeteren
Erwin Jongh, Programmamanager Zero Emission bij Toyota Nederland: “Bij Toyota geloven we in Kaizen, continu verbeteren. Met waterstoftechnologie is nog veel ontwikkeling mogelijk. Het Eco-Runner Team Delft heeft eerder al laten zien dat er nog steeds grote stappen te maken zijn op het gebied van efficiency. Dit jaar dagen we het team daarom graag weer uit om het ook op de openbare weg te bewijzen.”

Ontlasten stroomnet
Jongh: “Waterstof-elektrisch rijden is een zeer interessante aanvulling op batterij-elektrisch rijden. Het ontlast ons overspannen elektriciteitsnet. Daarnaast wordt er in tegenstelling tot batterij-elektrische auto’s gebruikgemaakt van zeer compacte batterijen van slechts 1,2kWh. Je kunt in de praktijk lange afstanden overbruggen met 3-5 minuten tanken. Dit maakt waterstof-elektrisch rijden extra interessant op lange afstanden of 24/7 inzet zoals bijvoorbeeld voor Taxi-vervoer.”

Hoge efficiëntie hand in hand met veiligheidseisen
Xiao Scherpbier, Team Manager van het Eco-Runner Team Delft: “Dankzij de steun van Toyota zetten wij als team grote stappen richting het bewijzen dat onze hoge brandstofefficiëntie hand in hand gaat met alle veiligheidseisen om op de openbare weg te mogen rijden.”

Onthulling en belangrijke data
Afgelopen week is de Eco-Runner XIV onthuld in Den Haag. Eind juni zal de wereldrecordpoging plaatsvinden in Friesland.

 

Gelezen: 148 keer