050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Giulia GTA: een legende keert terug op straat

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Vandaag is de Alfa Romeo Giulia GTA, ook in zijn "extreme" GTAm-configuratie, op het legendarische ‘Balocco’ testcircuit onthuld. Het brengt een van de legendes van het autorijden en een mijlpaal in de geschiedenis van het merk terug: de Giulia GTA uit 1965.

Het is een terugkeer naar de wortels van het merk dat 111 jaar geleden werd opgericht. Er komt een model tot leven dat, zoals een Alfa Romeo betaamt, stijl en sportiviteit combineert. De enige mogelijke locatie voor zijn officiële debuut is de voormalige Autodelta-werkplaats op de Balocco Proving. Daar werd een van de meest succesvolle auto's in de geschiedenis van Alfa Romeo, de Giulia Sprint GTA van de jaren 60, ontwikkeld. Deze locatie werd 60 jaar geleden gebouwd, heeft een oppervlakte van 6 km2, 27 verschillende circuits (in totaal 80 km) en is de thuisbasis van de ontwikkeling en het testen van alle Alfa Romeo-modellen.

Giulia GTA in het kort
Het ontwerp van de Giulia GTA bevestigt dat het om een high-performance auto gaat die is afgeleid van een in massa geproduceerde auto, de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio. Door het veelvuldig gebruik van ultralichte materialen is het gewicht van de Giulia GTA, in vergelijking met de Giulia Quadrifoglio, tot 100 kg verminderd. Hij wordt aangedreven door een 540 pk sterke Alfa Romeo 2.9 V6 Bi-Turbo-motor met een best-in-class gewicht/vermogen-verhouding van 187 pk/L. Hij staat garant voor buitengewone prestaties, zowel qua rondetijden op het circuit als qua acceleratie. Met het Launch Mode-systeem gaat hij in slechts 3,6 seconden van 0 naar 100 km/u.

485dcde7c68d0eb2538ebfdc0e202515a0daabe8

De ingenieurs van Alfa Romeo hebben de aerodynamica en het rijgedrag verbeterd en het gewicht verminderd volgens dezelfde richtlijnen als die van de Giulia GTA uit 1965. Om deze doelstellingen te bereiken is veel gebruik gemaakt van componenten in koolstofvezel en composietmaterialen. De aerodynamica is speciaal ontworpen om de neerwaartse kracht te vergroten. Deze technische expertise is, dankzij de synergie met Sauber Engineering, rechtstreeks afkomstig uit de Formule 1. Ze kregen aërodynamische aanpassingen zoals een nieuwe achterspoiler - verstelbaar in 4 standen in de GTAm- en de actieve frontsplitter die op de GTAm kan worden verlengd met maximaal 40 mm, ideaal voor gebruik op het circuit. Andere speciale kenmerken zijn het titanium Akrapovič centrale uitlaatsysteem dat in de koolstofvezel-achterdiffusor is ingebouwd, en de 20-inch velgen met enkele borgmoer (voor het eerst bij een sedan) die voorzien zijn van speciaal geselecteerde Pilot Sport Cup 2 Michelin banden. Het aerodynamische onderzoek in de windtunnel beperkte zich niet tot de aerodynamische delen, maar richtte zich ook op de speciaal ontwikkelde, volledig gestroomlijnde bodemplaat. De GTA en GTAm profiteren ook van een speciale nieuwe diffuser die de downforce van de auto kan vergroten en zo een uitstekende wegligging bij hoge snelheden garandeert.

De handling is verbeterd door de voorwielsporen van de Quadrifoglio met 25 mm te verbreden en aan de achterkant met 50 mm. En dankzij een specifiek ontwikkelde ophanging (de voorkant met twee oscillerende armen, de achterkant met onafhankelijke multilinkveren). De specifieke opstelling van de ophanging en besturing zorgt voor een hogere inrij- en bochtsnelheid en verbeterde stabiliteit zonder het comfort op alle oppervlakken te beïnvloeden.

Last but not least bereikt de volledig van aluminium gemaakte Alfa Romeo 2.9 V6 Bi-Turbo-motor een vermogen van 540 pk. Dankzij het nauwgezette ontwikkelings- en kalibratiewerk van de Alfa Romeo-ingenieurs, bereikten ze een toename van 30 pk ten opzichte van de Giulia Quadrifoglio. Ook de luchtcirculatie in de koel- en transmissiecircuits van de motor is verbeterd.

Voor dit exclusieve model biedt Alfa Romeo een breed scala aan aanpassingen gericht op een unieke aankoopervaring, waaronder een experience-pakket met een Bell-helm in speciale GTA-kleurstelling die kan worden aangepast met het serienummer, een specifieke Goodwool-autohoes en toegewijde diensten. De GTAm wordt ook geleverd met racekleding van Alpinestars.

Consumentenprijzen in Nederland
Giulia GTA: 222.112,00 euro
Giulia GTAm: 226,888,00 euro

Gelezen: 931 keer