050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Opel viert 60 jaar Opel Design Studio

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

2024 is een bijzonder jaar voor Opel. Ten eerste viert het Duitse merk dat het al 125 jaar auto’s produceert. Sinds 1899 maakt Opel mobiliteit toegankelijk voor een miljoenenpubliek – terwijl het tegelijkertijd inspireert met innovatieve modellen. Vandaag de dag staat Opels Blitz-embleem symbool voor zowel de progressieve elektrificatie als de emotionele, opwindende kant van het merk. Het design speelt daarbij een grote rol. Daarvoor legde Opel precies 60 jaar geleden, in 1964, de basis met de oprichting van de Opel Design Studio in Rüsselsheim – het eerste Europese autodesigncentrum in zijn soort. Sindsdien is het centrum niet alleen verantwoordelijk voor het constant evoluerende design van de Opel productiemodellen. De ontwerpers hebben ook gewerkt aan baanbrekende conceptauto’s die een kijkje in de toekomst bieden. Van de legendarische Opel Experimental GT uit 1965 tot en met de sensationele Opel Experimental designstudie die Opel vorig jaar presenteerde. Daarom vierde Opel op 8 juni twee feestjes met werknemers, klanten, en andere belangrijke gasten: 125 jaar autoproductie bij Opel én 60 jaar Opel Design Studio.

“Onze productiemodellen overtuigen onze klanten met hun gedurfde en pure design. Sinds de Experimental GT heeft Opel veel meer iconische conceptauto’s gepresenteerd, die een blik in onze toekomst gaven. De Opel Design Studio is de thuisbasis van deze creativiteit. Onze ontwerpers brengen al zes decennia automobiele dromen tot leven en maken ze werkelijkheid voor een breed publiek”, zegt Mark Adams, Vice President Design bij Opel.

Visionair designcentrum: drie afdelingen onder één dak

In 1964 ontving Opel voor het eerst bezoekers in de nieuwe Opel Design Studio in gebouw N10. Voor de meesten was het ook meteen het laatste bezoek, want na de grootse opening werden het futuristische gebouw weer gesloten voor het publiek. Vanaf juni 1964 worden er de vormen, kleuren en functies van toekomstige Opel-modellen ontwikkeld en beoordeeld. “Het is gemakkelijker om Fort Knox binnen te dringen dan N10”, zei een insider destijds.

De opening van het gebouwd was een mijlpaal voor de Europese auto-industrie. Het was de grootste designstudio van een autofabrikant in Europa. Tot die tijd huurden Europese fabrikanten vaak externe specialisten in voor de ontwikkeling van nieuwe concepten. Noord-Italië – vooral de regio rond Turijn, tussen de Alpen en de Apennijnen – werd gezien als het mekka van autodesign. Daar waren designers en carrosseriebouwers als Frua, Bertone en Pininfarina gevestigd. Zij waren verantwoordelijk voor het design van vele concepten en nieuwe modellen van talrijke autofabrikanten.

In Rüsselsheim bood gebouw N10 onderdak aan drie nieuwe afdelingen. De afdeling Interieurdesign bepaalde de vormen en materialen die ín de auto werden toegepast en ontwierpen de stoelen, dashboards en afwerking. De tweede afdeling hield zich bezig met de carrosserie en werkte aan het ‘gezicht’ van de auto, het silhouet en de proporties, om iedere auto zijn eigen karakter te geven. Hoewel deze bundeling van en nadruk op design een noviteit was in de Europese auto-industrie, was de derde afdeling pas echt baanbrekend. Voor het eerst in Europa werkte een team van ervaren ontwerpers aan modellen die verder gingen dan de alledaagse modellen: ze werkten aan de toekomst en dachten na over designtaal en emoties. Deze afdeling, Advanced Design, richtte zich vooral op volledig nieuwe concepten – ideeën voor de mobiliteit en de klanten van de toekomst stonden centraal.

Eerste conceptauto van een Europese autofabrikant: de Opel Experimental GT

In 1965, nauwelijks een jaar nadat het werk in N10 begon, was het eerste project van de door Erhard Schnell geleide afdeling Advanced Design te zien op de IAA, de internationale autoshow van Frankfurt. De Opel Experimental GT, de eerste volledig nieuwe conceptauto van een Europese autofabrikant. Voor het eerst toonde een gerenommeerde Europese autofabrikant een model dat uitsluitend was bedoeld om de mogelijkheden van nieuwe, creatieve vormen te laten zien. Op geen enkel moment van de ontwikkeling was de auto bedoeld als model voor serieproductie.

Toch liep het anders: de feedback van media en het publiek was overweldigend. Een high-performance studiemodel met karakteristieke ‘Coke-bottle-vorm’, dat verwachtte niemand van Opel. Daarom viel al snel de beslissing om de Opel GT toch in serieproductie te nemen. In een recordtijd van slechts drie jaar na de presentatie op de IAA was het GT-prototype volwassen geworden en klaar voor productie.

De visionaire aanpak van de Opel Design Studio was uniek in het Europa van de jaren ’60. De studio werd al snel een Europese leerschool voor autodesign, die de besten van de industrie aantrok. De personeelslijst uit het verleden is een lijst van bekende namen uit de wereld van autodesign: Anatole Lapine, Erhard Schnell, George Gallion, Charles M. ‘Chuck’ Jordan, Herbert Killmer, Chris Bangle, Murat Nasr en Hideo Kodama. Velen van hen gingen later in hun carrière aan de slag bij andere merken of richtten hun eigen designstudio op. Veel ideeën, vormen en designstatement vinden zo hun oorsprong in Rüsselsheim.

Traditioneel innovatief: spannende concepten zoals de recente Opel Experimental

De lijst van designiconen die de afgelopen 60 jaar door de Opel Advanced Design ontwikkeld zijn, is ongekend divers. De Opel Experimental GT werd in 1969 gevolgd door de Opel CD, een gestroomlijnde coupé met V8-motor. In 1975 volgde de GT2 met schuifdeuren en begin jaren ’80 was er de zeer aerodynamische Tech1, met een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,235.

In 2013 gaf de Opel Monza Concept alvast een voorproefje van de gedurfde en pure huidige designtaal van Opel. Die is het resultaat van het team geleid door Mark Adams, Vice President Design. In 2018 was de GT X Experimental het eerste studiemodel met de Opel Vizor – die kort daarna ook verscheen op de Opel Mokka. Inmiddels is de Opel Vizor een centraal element in het gehele Opel-aanbod. Ook het Pure Panel, dat met brede touchscreens het aantal bedieningselementen terugbrengt tot het minimum, was al te zien en is inmiddels te vinden in alle nieuwe productiemodellen van Opel.

De nieuwste ‘hit’ van de Advanced Design-afdeling is de adembenemende Opel Experimental. Ook dit vorig jaar gepresenteerde studiemodel biedt een blik in de toekomst van het merk. Met indrukwekkende proporties, slimme aerodynamische oplossingen, efficiënt gebruik van de ruimte, de nieuwste lichttechnologieën en elektrochrome materialen staat de batterij-elektrische Experimental voor de grondstoffenbesparende toekomst van Opel. Ondertussen werken de ontwerpers van Opel alweer aan de designs voor de komende decennia – spannende ideeën en concepten zijn gegarandeerd!

Gelezen: 57 keer