050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

60-jarig jubileum voor Citroën Ami 6

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Op 24 april 1961 presenteerde Citroën de Ami 6 aan de pers. De auto ging in productie in de nieuwe fabriek in Rennes (Frankrijk). De sedanversie, de Berline, verscheen het eerst, maar de later geïntroduceerde Break, de stationwagonversie, was het meest succesvol met ruim 550.000 verkochte exemplaren. In totaal produceerde Citroën ruim een miljoen exemplaren van de Ami 6. De productie kwam in 1971 ten einde.

Citroën introduceerde de Ami 6 om het gat tussen de 2 CV en de ID/DS op te vullen. De ontwerper, Flaminio Bertoni, die ook de Traction Avant ontwierp, beschouwde de Ami 6 als zijn meesterwerk! Met zijn onvergetelijke achterover hellende achterruit markeert hij de jaren zestig met zijn ‘Z-lijn’.

“Dit model is op geen enkele manier bedoeld ter vervanging van de totaal verschillende 2 CV (…).” Het persbericht van Citroën was in 1961 misschien wel net zo verrassend als de vorm van de Ami 6! De ‘grote kleine auto’ was compact, maar had toch een ruim interieur. Uiteindelijk produceerde Citroën ruim een miljoen exemplaren van de auto met het unieke silhouet. Meer dan de helft daarvan was de in 1964 geïntroduceerde Break.

Citroën Ami 6, een unieke Z-vormige carrosserielijn
Nadat hij met het stylingteam van Citroën de Traction Avant, de 2 CV en de DS had ontworpen, kreeg Flaminio Bertoni de opdracht voor een middenklasser met de naam Project AM. Het resultaat was de Ami 6. Zijn meesterwerk, zoals Bertoni het zelf noemde. Voor het eerst kon de ontwerper volledig zelfstandig te werk gaan, zonder dat iemand anders zich met de vormgeving van de auto bemoeide. Hij durfde het aan om de Ami 6 een ‘omgekeerde’ achterruit te geven. Die bood praktische voordelen: de ruit bleef schoon als het regende, zorgde voor meer hoofdruimte achterin en tegelijkertijd was ondanks de compacte afmetingen een grote bagageruimte met een grote kofferdeksel mogelijk.

De 602 cm3 tweecilindermotor in de Ami 6 was afgeleid van die van de 2 CV. De auto was voorzien van scherpe lijnen en grote rechthoekige koplampen – een primeur in die tijd! Verder gaven de in het midden scherp aflopende motorkap, de unieke daklijn en de gedeeltelijk uitgeholde flanken de auto een sterke persoonlijkheid. Een ‘barokke stijl’ zelfs, volgens sommigen. Citroën verrastte niet alleen met het uiterlijk van de Ami 6, maar ook met de marketing van het nieuwe model, want het merk presenteerde de Ami 6 als ‘de ideale tweede auto, voor Madame.’

Gelezen: 753 keer