050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Nieuwe McLaren Artura High-Performance Hybrid-aandrijflijn stelt nieuwe normen voor supercars

Beoordeel dit item
(1 Stem)

*High-Performance hybride aandrijflijn van de McLaren Artura is de nieuwe standaard In het supercar-segment
*Geheel nieuwe en ultracompacte 3.0 liter twinturbo-V6 benzinemotor heeft unieke 120 graden 'hot-V'-configuratie
*Lichtgewicht, compacte Axial Flux-elektromotor vergroot rijbeleving door extra koppel en biedt mogelijkheid tot emissievrij, volledig elektrisch rijden tot 30 km*
*Compacte hybride accu voorzien van vloeistofkoeling zoals In de McLaren Speedtail
*Acceleratiecijfers zijn bekend: 0-100km/u in 3,0 seconden, 0-200km/u in 8,3 seconden en 0-300km/u in 21,5 seconden, kwart mijl met staande start in 10,7 seconden
*Artura komt standaard met garantiepakket van vijf jaar op de auto en zes jaar op de accu, plus serviceplan voor drie jaar

Nu de acceleratiecijfers bekend zijn is duidelijk dat de geheel nieuwe High-Performance hybride aandrijflijn van de McLaren Artura de nieuwe benchmark is op het gebied van vermogen en bovendien de legende voortzet van die andere baanbrekende hybride supercars van McLaren, de P1TM – ’s werelds eerste hybride supercar – en de Speedtail Hyper-GT.

De geavanceerde benzine-hybride aandrijflijn van de Artura levert een ongeëvenaarde combinatie van gasprespons, acceleratie en de mogelijkheid voor emissievrije, volledig elektrische aandrijving. De aandrijflijn is ontwikkeld om uit te blinken in alle kwaliteiten waar de nieuwe supercar van McLaren om bekend zal staan, van dagelijks gebruik in de stad tot trackdays op het circuit.

“De geheel nieuwe, geëlektrificeerde maar toch lichtgewicht aandrijflijn van de Artura is het non-plus-ultra op het gebied van hybridetechnologie, ontwikkeld om alle voordelen van de verbrandingsmotor en elektrische aandrijving te combineren tot één pakket en een nieuwe standaard te zetten voor gecombineerd vermogen en hoge efficiency in de klasse van de supercars. Het ontwerp vanaf een blanco vel papier van de Artura gaf ons de mogelijkheid ons te richten op het beschikbaar maken van het vermogen voor de bestuurder en het garanderen van de beleving die je verwacht van een McLaren.”
Geoff Grose, Chief Engineer, McLaren Automotive

Een minimaal gewicht vormde het uitgangspunt bij het ontwerp van de nieuwe aandrijflijn. Dit is uitermate belangrijk bij een supercar met elektrische aandrijving, maar vormt ook de basis van McLaren’s filosofie waarin superlichtgewicht technologie het fundament is van de prestaties, handling en het rijplezier van elke McLaren.

Drieliter twinturbo V6
Voor het eerst sinds de eerste supercar van McLaren Automotive, de 12C, breekt het merk met de traditie van een V8: het hart van de Artura is een geheel nieuwe, 3.0 liter V6-motor. De twinturbo M630-motor met een blokhoek van 120 graden levert niet alleen een ongeëvenaard vermogen, maar maakt ook een zeer compacte configuratie mogelijk. Een blokhoek van 180 graden is overwogen, maar uiteindelijk afgewezen omdat dan de positie van de krukas hoger zou zijn met bijbehorende gevolgen voor het zwaartepunt van de auto.

De grote hoek van de wee cilinderbanken maakt het mogelijk de turbo’s middenin de V te monteren, de zogeheten ‘hot-V’-opstelling. Dit is een voordeel voor de efficiency aangezien de turbo’s in een rechtere lijn met het uitlaatkanaal gepositioneerd zijn, en daardoor minder weerstand hebben. Ondanks een vermogen van 585 pk en een koppel van 585 Nm is de nieuwe V6-motor 190 mm korter en 220 mm smaller dan McLaren’s twinturbo 4,0 liter V8 – en weegt ook nog eens 50 kilo minder.

Met als uitgangspunt van de aandrijflijn de configuratie van de geheel nieuwe motor van de Artura, is het de innovatieve technologie vanbinnen waarmee de grootste resultaten worden geboekt qua gewichtsbesparing en prestaties. Onderblok en cilinderkop beschikken over een 3D-geprinte kern, waardoor er zeer verfijnde koelingskanalen aanwezig zijn, zoals een micro-compact, 2 mm koelingskanaal tussen de cilinders. Het blok heeft direct gecoate cilinderbussen in plaats van apart gecoate voeringen, waarin brandstof wordt geïnjecteerd onder een druk van 350 bar.

Geluidsbeleving
De V6-motor van de Artura is niet alleen ontworpen om compact en efficiënt te zijn, maar ook om de beleving voor de bestuurder te vergroten. Gedeelde krukaspennenzorgen voor een korte en zeer stijve krukas en maken dat de M630 pas bij 8.500 toeren per minuut ‘in het rood’ gaat. Het is tevens een zeer verfijnde motor, met de distributieketting aan de achterzijde en zo veel mogelijk gedempt geluid van de hulpaggregaten, zodat de inzittenden alleen het heerlijke geluid van het in- en uitlaatkanaal van de V6 horen, ondanks de aanwezigheid van benzine-uitlaatpartikelfilters om de emissie te beperken**.

De V6-motor drijft de achterwielen aan via een geheel nieuwe, achttraps transmissie die is ontworpen om optimaal in de aandrijflijn te passen. De lengte van de versnellingsbak is met 40 mm gereduceerd, onder andere door een in elkaar vallende koppeling toe te passen in plaats van een parallelle en het weglaten van een achteruitversnelling: die functie wordt overgenomen door de elektromotor van de Artura in tegengestelde richting te laten draaien. De ultracompacte motor is volledig geïntegreerd in het koppelingshuis en levert integraal koppel en lineaire acceleratie via een elektrisch differentieel op de achterwielen.

Elektromotor
Het Axial Flux-ontwerp van de elektromotor is tevens een Artura-benchmark. Het is even groot als een McLaren-remschijf en met een gewicht van slechts 15,4 kilo een klein beetje zwaarder dan een conventionele stalen rotor. De motor levert een vermogen van 95 pk en 225 Nm koppel, plus de mogelijkheid tot 30 kilometer te rijden in stille, volledig elektrische modus*, ideaal in stadsverkeer of bij wegrijden in de vroege ochtend.

De elektriciteit wordt geleverd door een 7,4 kWh, uit vijf modules bestaande, gesloten Lithium-ion accu. Het accupakket is geheel geïntegreerd in het McLaren Lightweight Achitecture (MCLA)-chassis en laag in de auto geplaatst achter de bestuurder, opgenomen in de vloer en aan drie kanten beschermd door de koolstofvezel structuur en van achteren door de motor. De positionering draagt zowel bij aan het zwaartepunt als aan de inertie van de auto en komt daarmee de dynamiek ten goede.

Vloeistofkoeling
De hybride batterij is geplaatst op een koelingsblok dat wordt gedeeld met de nieuwe elektrische verwarming, ventilatie en airconditioning waarmee het klimaat in de cabine wordt geregeld. Door middel van technologie die voor het eerst werd toegepast in de McLaren Speedtail worden de accu’s thermisch geregeld met diëlektrische olie, een technologie die ook wordt gebruikt om de elektromotor op bedrijfstemperatuur te houden wanneer maximaal vermogen wordt geleverd.

In lijn met de missie van de ontwerpers van de Artura om gewicht en afmetingen te beperken, is de regelunit voor de accu’s er direct naast geplaatst, waarbij de verdelingsunit (PDU) is geïntegreerd in de accu. Een geïntegreerde power unit (IPU) werkt als een DC/DC omvormer voor het 12V-systeem, waarmee gewicht is bespaard doordat er geen separate dynamo en oplader nodig zijn.

Opladen
Door middel van een EVSE-stekker kan de batterij in 2,5 uur van 0 tot 80 procent worden opgeladen. Nauwkeurig management zorgt ervoor dat de accu nooit helemaal leeg zal zijn en dat er altijd energie is om achteruit te rijden en de motor te starten, ook als de auto langere tijd geparkeerd is. Het batterijmanagementsysteem zorgt er tevens voor dat de accuconditie goed blijft en kent een garantie van 6 jaar of 75.000 km.

De bestuurder van de Artura kan instellen of de elektromotor wordt ingezet om maximaal vermogen te leveren of om de verbrandingsmotor uit te schakelen en zo geheel elektrisch te rijden. Energie van de verbrandingsmotor wordt gewonnen om het gevoel in het rempedaal te behouden en onder normale rij-omstandigheden kan de accu van vrijwel leeg tot 80 procent worden opgeladen binnen een aantal minuten. Hierdoor is de Artura altijd klaar om in volledig elektrisch aangedreven modus te worden geschakeld, een optie die discretie en verbeterde economie toevoegt aan de rijervaring, plus een CO2-uitstoot van slechts 129 g/km*.

Garantie
Daarnaast draagt de high-performance hybride aandrijflijn van de Artura bij aan significante voordelen voor de eigenaar, naast de pluspunten op het gebied van prestaties en rijbeleving: maar liefst 5 jaar garantie op het voertuig en 6 jaar garantie op het accupakket zijn standaard, net als een serviceplan voor 3 jaar.

McLaren Artura prestaties
0-97 km/h (0-60mph) 3,0 seconden
0-100 km/h (0-62mph) 3,0 seconden
0-200 km/h (0-124mph) 8,3 seconden
0-300 km/h (0-186mph) 21,5 seconden
¼ mijl 10,7 seconden
Topsnelheid (elektronisch begrensd) 330 km/h (205 mph)

*Emissie en brandstofverbruik worden nog gevalideerd
**Afhankelijk van lokale wet- en regelgeving

Gelezen: 899 keer